samenvattingen.com

Zoeken

Voortgezet Onderwijs | Middelbaar Beroepsonderwijs | Hoger Beroepsonderwijs | Wetenschappelijk Onderwijs


Columbus,

In 1492 ontdekte Christoffel Columbus de Nieuwe Wereld, Amerika. Tot die datum waren geleerden het er over eens dat de aarde plat was als een pannekoek en het varen naar de rand van die koek gold als een hachelijke onderneming.
Columbus die echter overtuigd was van een rondere vorm, moest de Spaanse Koning en geleerden overtuigen van zijn visie. Hiertoe sloot hij een weddenschap. Hij liet de geleerden van het Spaanse hof stoeien met de volgende opdracht: "Zet een ei zodanig op een tafel dat het rechtop blijft staan zonder dat het omrolt." Indien alleen Columbus de oplossing zou weten, mocht hij uitvaren om zijn theorie te bewijzen. Geen van de geleerden slaagde erin het ei rechtop te houden.
Columbus nam tenslotte het ei, zette het met een ferme tik op tafel en door het vers ontstane deukje aan de onderzijde bleef het ei nu keurig rechtop staan. Sindsdien bestaat het gezegde: "Het ei van Columbus".


Christopher Columbus (1451 - 1506)

Christopher Columbus werd geboren in 1451 te Genua, Italië. Hij was de oudste van 5 kinderen. Als kind hielp hij zijn vader die wever was. Hij heeft altijd van de zee gehouden. Genua was een belangrijke zeehaven. Er is geen twijfel over het feit dat hij reeds als kind met verschillende schepen meevoer. Hij was weinig geschoold