samenvattingen.com

Zoeken

Voortgezet Onderwijs | Middelbaar Beroepsonderwijs | Hoger Beroepsonderwijs | Wetenschappelijk Onderwijs


Voetbalgeweld,

1. Inleiding

Hooligans en voetbalvandalisme vormen steeds meer een probleem bij betaalde voetbalwedstrijden. Er komt steeds meer geweld en vandalisme bij de voetbalwedstrijden kijken. Dit gaat zover dat het vaak het nieuws over de wedstrijden zelf wegdrukt en dat alleen dat negatieve aspect van de sport belicht wordt. Dit terwijl de hooligans(voetbalvandalen) maar een kleine groep(die wel steeds groter wordt) vergeleken met de andere ‘ware’ supporters vormen. Deze ‘ware’ supporters distantiëren zich zelfs van de hooligans, noemen hen ‘onsportief’. Ik ben benieuwd naar de verschillende oorzaken van al dit ‘zinloze’ voetbalgeweld en naar de ‘hooligancultuur’ daarom leek het mij interessant naar dit onderwerp een onderzoek te doen en er een presentatie over te geven.
En niet alleen daarom ik vind dit ook interessant omdat ik zelf al enkele keren getuige geweest ben van kleine schermutselingen in wedstrijden van KRC Genk tegen de toch altijd terugkerende ploegen zoals RSC Anderlecht, Standaard, Club Brugge maar ook de niet topploegen als GBA en hun eeuwige rivaal Antwerp (dat waarschijnlijk de beruchtste supporters van België heeft). Denk al maar aan het kampioenenfeest van Antwerp vorig jaar, het begon allemaal zeer vreedzaam maar nadat het bier rijkelijk gevloeid had braken er rellen uit… met alle gevolgen van dien.


2. Het ontstaan van het hooliganisme

Hooligan was de naam van een Ierse familie die aan het begin van de 20 ste eeuw in Londen berucht was om haar gewelddaden. Het werd algauw de naam voor straatslijpers, niksnutten en geweldenaars van allerlei slag, en later voor gewelddadige leden van de sides, de groepen voetbalsupporters die, getooid in clubkleuren, elkaar te lijf gingen.

Dit hooliganisme is een vrij recent verschijnsel. In plaats van de ouderwetse ‘spionkoppen’ – groepen van de meest overtuigende supporters die hun club door dik en dun