samenvattingen.com

Zoeken

Voortgezet Onderwijs | Middelbaar Beroepsonderwijs | Hoger Beroepsonderwijs | Wetenschappelijk Onderwijs


Beren,

2.Algemeen
Beren komen voor in Europa, Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Bekende soorten zijn de ijsbeer, de bruine beer en de zwarte beer. Verder is er de brilbeer die in het Andes gebergte leeft in Zuid-Amerika, de honingbeer uit zuidoost Azië, de kraagbeer uit de Himalaya, de lippenbeer uit Indië en Sri Lanka. Sommige wetenschappers vinden dat de reuzenpanda en de kleine panda, een apart familie moeten zijn.

Voedsel
Beren zijn alleseters, ze gebruiken dierlijk en plantaardig voedsel, vruchten, bessen, knollen, eikels, honing, maden, klein wild en ook dode beesten. De Alaskabeer staat erom bekend dat hij een paar maanden alleen van zalm leeft, die rond de paartijd in de rivier opzwemmen. De brilbeer is net als de reuzenpanda een echte planteneter. De ijsbeer leeft vooral van vis en zeehonden, s´zomers eet hij ook wel mos, kruiden, bessen.

Voortbeweging
Beren zetten hun voetzool op de grond, maar de meeste andere zoogdieren doen dit niet. Net als de mens kan de beer zijn arm omdraaien, daardoor zijn ze handig in het grijpen van prooien, het opgraven van wortels en in het klimmen.

Enkele soorten
De bruine beer van Europa en Azië kwam vroeger voor van de Atlantische Oceaan tot aan de Stille Oceaan. Door ontbossing is zijn leefgebied in verschillende stukken gegaan. Tegenwoordig is hij in
West- en midden- Europa op een paar stukken na, in het Cantabrisch gebergte, (in Spanje) de Pyreneeën, en in de Abruzzen en Trentine,
(in Italië) verdwenen. Op de Balkan en van de zuidpool tot Noord- Griekenland zijn er nog veel, dat komt omdat ze daar worden beschermd. Het land met de meeste bruine beren is de Sovjet- Unie. Ook in Scandinavië zijn er nog kleine groepen. In Azië komt hij ook voor in klein- Azië, Syrië, Perzie, Afghanistan, Tibet en Mongolië.

In de herfst zoekt hij een winternest in aardhopen, holen in de grond of in de rotsen, of hij maakt er zelf een. Hij vult het met gras, bladeren en mos en slaapt erin. Hij teert op zijn vet. De berin krijgt meestal in januari 2 tot 4 jongen. De jongen zijn meestal net zo groot als ratten ze wegen 500 gram, ze hebben een klein beetje haar en zijn blind en doof. Als ze 1 jaar zijn wegen ze 90 kilogram. Met de moeder blijven ze tot april in het winternest. De berin zorgt 2 jaar voor haar jongen, zodat ze maar eens in de 2 a’ 3 jaar jongen krijgt. Een beer wordt ongeveer 25 tot 30 jaar oud.
In Noord- Amerika leven de grootste bruin beren de kamschatkalaska en kodiakberen. Verder nog de grizzlybeer en de zwarte beer. Aan de kleur kan je niet zien wat voor soort het is. De zwart beer kan zwart tot kaneelbruin worden, de grizzlybeer kan van licht goudgeel tot donkerbruin.

De grizzlybeer heeft een ruige vacht en een grote schouderbult dat komt omdat hij veel spieren heeft. Hij heeft een zware kop en kleine oren. Aan zijn voorpoten heeft hij lange, bijna rechte klauwen. De grizzlybeer is ten zuiden van de Canadese grens bijna uitgeroeid. Nu leven er in de V.S. met Alaska niet meegeteld, ongeveer 1000 grizzlyberen, allemaal in de afgelegen gedeeltes van de noordelijke Rocky Mountians. De beren kunnen pas kleintjes krijgen als ze 4 of 5 jaar oud zijn en een berin krijgt om de 2 a’ 3 jaar 1 of