samenvattingen.com

Zoeken

Voortgezet Onderwijs | Middelbaar Beroepsonderwijs | Hoger Beroepsonderwijs | Wetenschappelijk Onderwijs


Ecotoerisme,

Inleiding

Dit Profielwerkstuk hebben we geschreven als verplicht onderdeel van het handelingsdeel voor het centraal examen. We hebben in dit PWS aardrijkskunde en economie met elkaar gecombineerd. Zo zullen we ingaan op zowel economische feiten als op culturele en maatschappelijke dingen. We hebben gekozen voor het onderwerp ecotoerisme, omdat we allebei zowel toerisme, als duurzame ontwikkeling erg interessant vonden. We zijn tijdens het maken van dit PWS erg veel te weten gekomen over ecotoerisme en de duurzaamheid hiervan.
Het grootste deel van de toeristische activiteiten vind plaats in of dichtbij natuurgebieden. Na de opkomst van het massatoerisme (vanaf 1960) wordt vanaf de jaren 80 het ecotoerisme steeds populairder. Zoals zoveel begrippen heeft ook deze voor nogal wat spraakverwarring gezorgd. ‘The Ecotourism Society’, zetelend in het Amerikaanse Vermont, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het duidelijk maken van het begrip ecotoerisme. Het genootschap definieert ecotoerisme als volgt: “Ecotourism is responsible travel to natural areas which conserves the environment and improves the welfare of local people.” Dit is een van de meest gebruikte definities. Het woord ‘responsible’ (‘verantwoord’) verwijst naar een toerist die begaan is met de natuur en met de mensen die er wonen en een bijdrage wil leveren aan zowel natuurbehoud als verhoging van het welzijn van die bewoners. Met deze uitgangspunten past deze definitie van ecotoerisme volledig binnen die van ‘duurzaam toerisme’. Ecotoerisme is dus geen alternatief voor duurzaam toerisme, maar een onderdeel ervan.

De eenzame natuurliefhebber van vroeger komt steeds minder voor. De moderne ecotoerist wil de natuur avontuurlijk en georganiseerd voorgeschoteld krijgen. Gewapend met videocamera, fototoestel en onder begeleiding van een deskundige gids trekken ze in kleine groepen door natuurgebieden. Ze doorkruisen verre exotische oorden als Madagskar, Alaska, Venezuela, Ecuador, Borneo, Siberië en Antartica, om de laatste bossen, toendra’s en hooggebergten te doorkruisen.

We vragen ons af of verantwoord ecotoerisme mogelijk is. Is het mogelijk dat ecotoerisme samengaat met natuurbescherming. Zo zijn er arme landen waarbij ecotoerisme de redding kan zijn voor beschermde gebieden. De vernietiging van het regenwoud door landbouw en ontbossing kan stopgezet worden als men de bevolking via het toerisme van een nieuwe bron van inkomsten kan voorzien. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook zo in Costa Rica, Ecuador, Oost-Afrika en Zuidoost-Azië.

Toeristische ontwikkelingen zouden dus zo gestuurd moeten worden dat de beschermde natuurgebieden er geen last, en zelfs voordeel van kunnen hebben.
Ecotoerisme is populair en wint nog steeds aan populariteit. Het betreden van al dan niet bedreigde natuurgebieden neemt steeds massalere vormen aan. Steeds meer mensen gaan in hun vakantie bedreigde natuurgebieden verkennen. De lokale ondernemers hebben de teksten op hun uithangborden veranderd. ‘Jungle-trips’, of ‘see the monkeys’ is veranderd in ‘eco-trips’. Ook grote reisorganisaties bieden nu ‘verantwoorde natuurexcursies’ aan.

Bij ecotoerisme is het

sannewu

04 januari 2009 @ 22:13 uur

waar is de conclusie en bronvermelding ensow..??

groovy18

21 oktober 2008 @ 16:46 uur

best goed gedaan. kan iemand mij misschien ook vertellen, waar de informatie op internet staat, hoe landen aan ectoerisme doen. dat kan ik niet vinden.