samenvattingen.com

Zoeken

Voortgezet Onderwijs | Middelbaar Beroepsonderwijs | Hoger Beroepsonderwijs | Wetenschappelijk Onderwijs


Molukken,

Inleiding

De Molukken zijn een eilandengroep en provincie van Indonesië, bestaande uit een groot aantal (ca. 1000) eilanden gelegen tussen Sulawesi en Nieuw-Guinea, 85728 vierkante kilometer, met 2,06 miljoen inwoners. De hoofdstad is Ambon. De belangrijkste eilanden zijn (van het noorden via het westen naar het zuidoosten): Haimahera of Jailolo met Morotai, Ternate en Tidore, de Bacaneilanden en Obi-eilanden, de Sula-eilanden, Buru, Ceram, Ambon, de Banda-eilanden, de Kai-eilanden, de Aru-eilanden, de Tanimbareilanden, de Babareilanden, Wetar, de Leti-eilanden en voorts vele kleinere eilanden.

De eilanden zijn bergachtig. Langs de randen van de Banda zee en de Bandatrog komen vele en soms zware aardbevingen door. De kleine eilanden aan de binnenzijde van de trog zijn alle (niet actieve) vulkanen. Ook de randen van de Molukkenzee vertonen deze verschijnselen. De westkust van Halmahera en de eilanden daarvoor zijn vulkanisch; daarnaast komen koraaleilanden voor. Het klimaat vertoont een duidelijk moessonkarakter, met in het zuiden een lange droge periode.

De bevolking van de Molukken bestaat uit een groot aantal verschillende etnische groepen. Op de zuidelijke eilanden zijn de inwoners voornamelijk (protestants-)christelijk, verder overweegt de islam. Behalve de officiële taal, Bahasa Indonesia, worden zeer vele verschillende talen gesproken; zo bijvoorbeeld op Halmahera het Galela, het Tobelo en, als algemene verkeerstaal voor het eiland en het omringende gebied, het Ternataans.

De eilanden zijn in het algemeen zeer vruchtbaar; belangrijke exportproducten zijn kopra, vis, specerijen, ebbenhout, rotan en vogelhuiden. Andere producten