samenvattingen.com

Zoeken

Voortgezet Onderwijs | Middelbaar Beroepsonderwijs | Hoger Beroepsonderwijs | Wetenschappelijk Onderwijs


Proefdieren en dierproeven,

Inleiding

Sinds de 5e eeuw voor Christus zijn er al experimenten op dieren gedaan. Er werden al proeven op levende dieren gedaan. Later in de 2e eeuw na Christus werden dierexperimenten gedaan die nog voor honderden jaren de basis voor de geneeskunde zouden vormen. Pas in de 15e eeuw groeide het besef dat praktijk onderzoek net zo belangrijk was als theoretische onderzoek.
300 jaar daarna werden dierproeven zelfs beschouwd als noodzakelijk voor medische vooruitgang. Maar binnen een eeuw kwam er op dierproeven kritiek. Aan het eind van de 19e eeuw steeg het proefdiergebruik. In 1977 werd de Wet op Dierproeven in Nederland ingevoerd. 1981 werd het jaar van het begrip 'intrinsieke waarde' van het dier. Dit betekent dat elk dier nu ook volgens de wet een eigenwaarde heeft. Ook op Europees niveau komen deze ideeën langzaam maar zeker tot hun recht.
Meestal zijn proefdieren modellen voor de mens. Omdat de onderzoeken pijnlijk zijn of zelfs dodelijk, gebruiken we geen mensen maar dieren voor deze testen. Maar dieren zijn geen mensen. Wel zijn er overeenkomsten. Dieren hebben bijvoorbeeld ook een lever, nieren, ogen, oren en sommige longen en hersenen. Toch kun je niet zeggen dat dieren hetzelfde zijn als mensen. Ze gedragen zich anders en ze eten hele andere dingen. Dieren hebben dan wel een lever, net als mensen, maar omdat ze an

animallover

12 maart 2007 @ 19:25 uur

ey, heel hard bedankt om die site te geven maar ik heb een probleempje!
ik zie nergens op die site links staan :s!
kunnen jullie mij nog eens helpen?
danku!

animallover

09 maart 2007 @ 22:49 uur

hey, ik vindt deze site fantastisch! ik ben blij dat ik niet de enige ben die zo over dierenproeven denkt! maar ik wil zelf ook iets doen ik wil samen met men vrienden een petitie ofzo houden maar we weten niet goed wat we dan allemaal moeten doen en aan wie we dat dan moeten laten zien! weten jullie misschien raad? alvast bedankt!
groetjes animallover!

heleenvk

11 maart 2006 @ 12:25 uur

Hallo mrjootje,
voor informatie over dierproeven kun je kijken op www.interniche.org. InterNICHE is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van dierproeven in het onderwijs. In België zijn 2 contactpersonen van InterNICHE die je heel veel informatie kunnen geven. Op de website van interniche ga je dan naar ‘links’ en vervolgens naar “interniche national contacts”. Daar vind je de contactpersonen van België. Veel succes!!

mrjootje

07 maart 2006 @ 22:23 uur

Ik ben student dierenzorg in Gent, Belgie en maak een werkstuk over primaten als labodier. Ik vind je samenvatting zeer interessanten en zou graag weten van welk werkstuk het afkomstig is zodat ik dat eventueel helemaal zou kunnen lezen. Zou je mij aan die informatie kunnen helpen?
Vriendelijke groetjes,
Marjolein

sannekuhh

20 juni 2005 @ 21:57 uur

heey kei goede samenvattig ik heb er kei veel informatie uit kunnen halen, groetjes en kei erg bedankt sannekuhh

liesjuhh

29 maart 2005 @ 12:03 uur

HaayY ik vind het een hele moooie samenvatting, ik doe mijn werkstuk over dierproeven en ik heb heel veel informatie eraf gehaald!!

Dankje Kus Lisette